Despre “nepriceperea” la vin ca opţiune

O colegă mai de curând dusă prin România ne-a adus ultimul tic conversaţional preluat folcloric de la o televiziune la care nu ne uităm niciunul: „Nu ştiu io, dom’ne, din astea, nu ştiu!”. Fix aşa mă simt şi eu dacă mă pui să scriu despre vin. Beau vin? Beau, dar cu sentimentul că n-aş şti dacă mi s-ar pune în pahar o bijuterie de zeci de ani sau un vin de supermarket care, întâmplător, să mi se potrivească. Am priceput doar subiectiv ce-mi place – în mare, dar nu am cerul gurii şcolit suficient încât să fac diferenţe substanţiale.

Asta nu fiindcă nu m-aş fi dus la degustări în locuri mirifice (cea din Zuiderwoude, un strop mai sus de Amsterdam, unde şezi la o mescioară de tablă în curtea unei ferme din lemn frumos vopsit, coborând de pe bărcuţa pe care ai priponit-o în stuful din spatele casei şi unde te alintă niscai raze de soare refractate printr-un pahar de Baron de Ley – care a rămas de asta unul din favoritele mele absolute în materie de vinuri albe – în timp ce un meşter într-ale licorilor îţi deapănă poveşti cu dealuri însorite şi cu pământuri de acidităţi şi compoziţii diverse, e de recomandat oricărui pasionat). Însă nu mă pricep fiindcă…

Cred că nu mă pricep nu numai fiindcă nu m-ar fi interesat suficient subiectul încât să vreau să ştiu mai multe despre subtilităţile buchetelor şi ale culorilor. În fond, despre subtilităţile mirodeniilor am vrut să ştiu mai multe şi gătesc acum după ureche în tot soiul de tipuri de bucătării aşa-zis exotice, fiindcă dacă pricepi ce face fiecare gust şi cum se combină ele, atunci poţi să… compui. Mă tem că unul dintre motivele pentru care n-am aprofundat subiectul complementar al vinului este o oarecare vână, să-i zicem „proletară”, de pe urma căreia nu-mi place să mă duc nici la restaurantele cu prea mult ştaif. Dacă-mi dai două boabe pictate cu o trăsătură de pensulă de sos pe o farfurie şi-mi spui că e o simfonie a gustului („enjoy!”), pentru care să-ţi plătesc 100 de euro, îmi vine să iau cana lui Nastratin Hogea şi să zdrăngăn monedele în ea pe post de răsplată. Dacă-mi vinzi vin în orice gamă de preţ de la 2,80 la mii de euro pentru o sticlă, presupun că statutul de necunoscător pe care mi-l asum îmi permite să dau cu tifla hegemoniei franceze a „gustului” mai presus de toate şi să zic că împăratul e, în ceea ce mă priveşte, parţial îmbrăcat şi că-mi cumpăr un Verdejo puştan, nepretenţios, dar care mă transportă instantaneu pe faleza de pe care căscam gura la mare mai an, sau un banal Shiraz din Africa de Sud, care dintr-un motiv sau altul se strecoară pentru mine fix în buzunarul mental al Feteştii negre şi mă duce până la cărţile jucate acasă, pe cerga miţoasă, până spre dimineaţă („evil guyzzz”), sau…

Zicea gazda mea, stăpâna acestui blog cândva, sau zicea cineva pe care ea îl cita, sau se zicea cum că depinde al naibii cu cine ai băut vinul, unde erai, ce făceai, cu alte cuvinte că gustul se lasă influenţat de toţi aceşti factori emoţionali. Nu ştiu, dom’ne, io dintr-astea, ştiu doar că nu ţin minte decât o mînă de vinuri, toate cu rol de cale madelenică spre un loc sau un moment în care m-a străfulgerat că aşa arată când eşti fericit.

About the Author

Irina Costea
Irina Costea | Jiminy's Blog Irina îşi dă rendez-vous cu conştiinţa ei digitală la Jiminy's Blog şi îşi petrece restul timpului lucrând la proiectele „Cum încap două limbi în capetele copiilor mei?” şi „Câte limbi încap în propriul meu cap?

3 Comments on "Despre “nepriceperea” la vin ca opţiune"

  1. …cine este Irina Costea ?
    Multumesc, Nistor

  2. Răzvan Avram | 25/11/2012 at 5:26 pm |
  3. ruxandra sarbulescu clit | 27/12/2012 at 12:54 am |

    Da Irina, in general pricepem doar subiectiv deoarece noi suntem subiecti si nu ne putem obiectva orice am face. Parerile noastre sunt subiective, gusturile noastre, amintirile noastre. Ceeace percepem in calitate de persoane, de subiecti cunoscatori depinde de starea noastra de moment si de ambient, care include spatiul, persoanele – alti subiecti, lumina-culoare, texturi, sunete, miresme, gusturi. Senzațiile diverse își corespund în plan afectiv – vezi sinestezia! Acelasi vin baut in alt moment, in alt loc, etc. nu va avea acelasi gust. Oricum si vinurile sunt subiective… au personalitatea lor si nu pot fi in asa masura standardizate incit sa aiba acelasi gust in orice loc si la orice ora. Vinul e viu ca si omul. La noi se spune ca gustul vinului depinde de omul cu care il bei (ca doar n-o sa bei de unul singur!) Daca-l bei cu om urit/ Se opreste vinu-n git! Timpul fiind ireversibil (pina in acest moment) este imposibil sa retraim aceeasi clipa si prin urmare gustul vinului este o experienta, o traire irepetabila. Acelasi vin, baut in alte imprejurari, va evoca, prin nume (daca ti-l mai amintesti) prin gust, buchet, sau mai stiu eu ce (daca ti le mai amintesti) toate senzatiile si trairile asociate momentului primei experiente. Si ca sa nuantam mai abitir, memoria fiecaruia dintre noi este subiectiva, pina si memoria!

Leave a comment

Your email address will not be published.