O simfonie de Schubert la sticlă: Penfolds Grange 2004

Priceperea mea tehnică în materie de vinuri se focalizează pe câţiva subiecţi pe care-i consum constant şi-n rest lipseşte cu desăvârşire. Până apare un trigger suficient de puternic încât să determine o recalibrare a gustului. Sau un Penfolds Grange 2004.

Sticla a venit însoţită de povestea interesantă şi oarecum zbuciumată care a început în Australia încă din 1951, de la prima serie de Penfolds Grange vinificată experimental în stil bordolez de Max Schubert, căruia i s-a interzis de altfel să producă (la nivel comercial) vin pentru Penfolds o perioadă de câţiva ani, până când simfonia lui a început să-şi valorifice potenţialul de învechire şi buchet şi a început să dea roade.

Încă foarte tânăr şi năbădăios, conform recenziilor care spun că perioada optimă pentru degustare începe abia prin 2016, Syrahul ăsta cu nume de personaj dintr-un volum cu Harry Potter a trecut printr-un drum lung şi printr-o dublă decantare (proces despre care nici măcar nu ştiam că există până acum) doar până să ajungă pe masă noastră. Apoi a trecut prin focul măsurătorilor şi părerilor a 8 oameni (desigur, mă refer aici doar la cei cu care am împărţit eu sticla). Şi abia apoi, de la primul nas a reuşit să transmită şi vinul ceva.

Ce să spui despre un vin care de fiecare dată când bagi nasul în pahar şi inspiri (mai mult sau mai puţin), îţi întoarce un univers de arome diferite, pe care nici nu are sens să le compari, sau să cauţi să le numeşti, pentru că oricum nu ai o comparaţie suficientă care să reflecte măcar pe departe experienţa respectivă? Cum să descrii un vin atât de diferit faţă de orice alt Syrah băut până acum, dar al cărui gust s-a impregnat în minte ca un soi de memorie senzorială şi gustativă pe care o poţi recrea de fiecare dată când te gândeşti la el?

Armonie. Nebunie. Armonie în nebunie. Cam asta face Penfolds Grange 2004 în 2013. Şi-ţi cam întoarce lumea cunoştinţelor despre vinuri pe dos. Când încă (cică) e prea tânăr.

Există doar 3 vinuri pe care le-am degustat (până acum) şi pe care le pot reclădi experimental doar dacă le aud numele. Toate-s roşii şi toate au venit în momente în care credeam că încep să ştiu destul de multe despre lumea armoniilor din pahare. Syrah-ul ăsta, care până mai ieri nu însemna nimic pentru mine, e unul dintre ele. Iar degustarea lui îmi confirmă că vinurile sunt mai mult decât aciditate, tanin, alcool şi fruct. Şi nu pot decât să-i doresc fiecărui iubitor de vin să se lovească de surpriza descoperirii unei simfonii în sticlă măcar o dată în viaţă.

About the Author

Adela Trofin
Adela Trofin | Adelicii Strateg de comunicare pe timpul zilei, experimentalist şi degustător culinar în timpul liber. Printre picături, interesată de vinuri şi de modul în care ele dau continuitate gastronomiei.

Be the first to comment on "O simfonie de Schubert la sticlă: Penfolds Grange 2004"

Leave a comment

Your email address will not be published.