Trei vinuri descoperite în 2012

Ca şi omul, vinul e unic. Tăcut sau gregar, obosit sau expansiv, e mereu altul în fiecare sticlă. O sticlă nu e suficientă ca să determine o concluzie, iar după ce ai băut mai multe, nevoia de certitudine devine inutilă.

Ni s-a părut interesant să întrebăm iubitorii de vin care au fost cele mai interesante vinuri pe care le-au descoperit în 2012, în scopul de a demonstra că diversitatea de păreri e cât se poate de firească, este chiar cheia către frumuseţea vinului.

Adela Trofin | Adelicii
În ordine cronologică a descoperirilor:

 1. Anima, Aurelia Vişinescu, 2008 – Merlot e soiul meu preferat şi din toate câte-am încercat în 2012, pe Anima mi-l amintesc cel mai bine. Şi pentru gust şi chiar şi pentru mirosul care rămâne puţin în pahar atunci când e gol.
 2. Origini Reserve, Budureasca 2006 – Vinul ăsta nu e de comentat, e de degustat.
 3. Negru de Drăgăşani, Vinarte, 2011 – Cel mai tânăr şi nebun ca arome, dar potrivit de stat la poveşti cu prieteni. Plus că seamănă puţin cu un alt Negru, de la Purcari şi cu dulceaţa de cireşe negre care mie-mi plac foarte mult.

Adrian Petrechescu | Vinogene
Descoperiri 2012:

 1. Nachbil Syrah 2009 – un teuton rătăcit prin mirodeniile Orientului.
 2. Punct roşu 2011, Good Point private label – un cocoş de curte cu străluciri de cărturar bizantin.
 3. Nomibo Fetească Neagră 2009 – o viziune evreiască asupra prunelor româneşti.

Dan Micuda | ProVin.ro

 1. Davino Revelaţio 2009 – De obicei privesc cu scepticism denumirile “bombastice” de pe etichetele sticlelor de vin: în general licoarea nu se ridică la nivelul numelui de botez scornit de laboratoarele de marketing ale producătorului. Davino Revelaţio 2009 este o excepţie în sensul bun: a evoluat foarte frumos în sticlă şi sincer nu credeam că un vin alb sec românesc este capabil de aşa ceva. Şi am stat ceva în cumpănă să aleg între 2009 şi 2008… dar raţiunea a primat.
 2. SERVE Cuvee Alexandru Cabernet Sauvignon 2007 – Unul dintre puţinele vinuri româneşti care datorită conjuncturii în care s-a născut şi a faptului că a fost o surpriză neaşteptată chiar şi pentru producător, are o poveste proprie de spus. Un Cabernet catifelat, echilibrat, complex, aromat, perfect abordabil încă de pe acum, dar în acelaşi timp cu mulţi ani frumoşi de evoluţie înainte.
 3. Halewood Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2009 – L-am încercat la Goodwine în toamnă şi este una dintre amintirile plăcute de la târg. Probabil şi datorită faptului că aveam tendinţa să privesc Halewood cu oarecare indiferenţă şi de aici un plus de plăcere când am descoperit vinul de faţă. Acesta are câte puţin din toate: structură, extract, corp, taninuri, aciditate aflate într-un echilibru precis şi elegant.

Mihai Oprea | Vinul din Cluj
Două debuturi şi o consacrare:

 1. Sauvignon Blanc 2011, Liliac Winery – Transilvania (re) confirmă că e locul de referinţă pentru vinuri albe seci si aromate cu un fabulos Sauvignon Blanc lăudat din Londra până-n Turcia, tribut moştenirii imperiale.
 2. Leat 6500 The Origin, Cabernet+Fetească Neagră, Rose 2011, M1. Crama Atelier – Murfatlar vine din altă galaxie cu un concept de gamă de vinuri ultramodern şi în acelaşi timp înrădăcinat în tradiţii care nu mai are nimic în comun cu povara, pardon, Zestrea.
 3. Tămâioasă Românească 2011, dulce, Dessert Prince Stirbey – vinurile de desert trec de la stadiul de curiozitate şi experiment în mainstream cu… Dessert de la Ştirbey, o Tămâioasă vinificată după reguli nemţeşti ce îndulceşte limba română.

Anul 2012 a fost fără îndoială al vinurilor albe şi rose, care au arătat că nu mai sunt ruda săracă a vinurilor roşii.

Mona Arsulescu | Vinuri povestite

 1. 2003, Cuvée, Prince Stirbey,( Negru de Drăgăşani/ Novac); soarele Mediteranei pogorât pe dealurile Drăgăşanilor. Un vin impetuos, voluptos şi care are cel puţin încă 10 ani în faţă. O minune a naturii.
 2. 2008, Prince Matei, Vinarte; bogăţia toamnei din cămările de odinioară. Un standard de calitate confirmat, care sper să se păstreze şi în anii care vin.
 3. 2009, Merlot/Cabernet, Corcova; eleganţa vinului simplu. O mare surpriză!

Nicusor Cazan | Cazan cu Vin
Mi-am revăzut toate notiţele, toate notele de degustare, posturile şi toate fotografiile din 2012 pentru a ajunge de fiecare dată la aceeaşi concluzie: vinurile “wow” pe care le-am descoperit în anul ce trecu sunt în proporţie dezarmant de mare străine şi în majoritatea lor din Lumea Veche. Dar totuşi să nu disperăm, zic. De un “Top 3” tot am găsit câteva sticle:

 1. Locul întâi cu coroniţă, Flamboyant-ul Davino 2009 – Am găsit aproape tot ce îmi doresc de la un vin: eleganţă şi echilibru. Delicateţea va veni cu timpul, pentru că acum este un puştan precoce.
 2. Deşi pus în vânzare într-o manieră inedită şi discutabilă, Cuvee Alexandru 2007 de la SERVE este un vin mare.
 3. Premiul pentru inovaţie, managementul surprizelor şi depăşirea aşteptărilor merge la Ştirbey, în special pentru Dessert Art Deco, o gură de flori proaspete, miere şi alcool atât cât trebuie, adică puţin.

Atât. Vă doresc un 2013 plin de “wow-uri” româneşti.

Răzvan Avram | Paharnicul
Trei Like-uri pentru trei vinuri româneşti descoperite în 2012. Am pus accentul pe crame (poate) mai puţin cunoscute, menţionând şi enologii care au lucrat vinul:

 1. Terre Precieuse Pinot Noir 2009, Domeniile Franco-Române – DOC Dealu Mare Săhăteni, enolog Daniel Dorneanu. Un Pinot Noir discret baricat, cu o excelenta tipicitate, în stil Lume Veche. Bourgogne la noi acasă.
 2. Domeniile Anastasia Merlot 2009 – VIG Dealurile Munteniei Valea Călugărească, enolog Ana Şerban. Un Merlot intens baricat, o mică bombă de fruct în stil Lume Noua. California, Here I Come!
 3. Trei peşti 2011, Domeniile Dealu Mare – DOC Dealu Mare Ceptura, cupaj de Sauvignon Blanc, Riesling Italian şi Fetească Albă, enolog Claudiu Porumb. O combinaţie bine meşteşugită de note florale, fructate şi minerale. Baricul a fost folosit cu subtilitate, vinul e lejer dar complex. Fishing the Easy Way!

Tuturor, un 2013 cât mai bogat în vinuri!

Be the first to comment on "Trei vinuri descoperite în 2012"

Leave a comment

Your email address will not be published.